Go Back  DVD Talk Forum > General Discussions > Other Talk > Religion, Politics and World Events
Reload this Page >

Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Religion, Politics and World Events They make great dinner conversation, don't you think? plus Political Film

Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Old 09-17-13, 10:50 PM
  #1  
Political Exile
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 15,977
Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Standards exist for a reason. Just because some people fail the test does not mean that the test should be dumbed down.


http://www.express.co.uk/news/uk/429...nic-minorities

Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

SCOTLAND Yard wants to downgrade the importance of written English tests at police recruitment centres to make it easier for candidates from ethnic minorities to join the Met.


By Ted Jeory

September 15, 2013

Bosses believe people who do not have English as their first language are being discriminated against under current assessment rules.

They have recommended the weighting placed on the “Written Communication” section of the Metropolitan Police’s tough entrance exam is lowered.

However, they fear a “white backlash” among rank and file officers who feel they have already been passed over for promotion.

Home Affairs Committee chairman, MP Keith Vaz, said last night any move to drop standards would be “insulting” to ethnic minority candidates themselves, and would risk losing public cofidence.

The details are contained in an internal Met report marked “restricted” but which has been obtained by the Sunday Express under the Freedom of Information Act.

The Diversity Health Check document highlights a growing concern about race relations at the Yard, 11 years after the publication of the Macpherson Report into allegations of “institutionalised racism” surrounding the death of Stephen Lawrence in 1998.

The diversity report paints a picture of an agonised management acutely aware their workforce is not representative of the wider London community but at the same time concerned not to damage the moral of existing staff.

However, Met managers are determined to press ahead on filling the diversity gap.

The report, written by the Diversity and Citizen Focus Directorate in June last year—and still being discussed with Met Commissioner Sir Bernard Hogan-Howe—recommends the Yard lobby for a law change that would allow “positive discrimination” in recruitment.

At the end of April last year, just 16 per cent of the Met’s 53,000 strong workforce was from an ethnic minority background, whereas non-whites comprise 41 per cent of the capital’s population.

To bridge the gap, the Met, instead of direct external entry, is now recruiting an increasing number of constables from the ranks of Police Community Support Officers where the pool of non-whites is far greater.

However, all constables must still pass the Met’s entrance test, known as Search (Structured Entrance Assessment for Recruiting Constables Holistically)—and this has been identified as part of the problem.

A statistical analysis of past exam results concluded that white candidates were more than twice as likely to pass.

This was “statistically significant” and not “random error”, the report’s authors stated.

They added: “The analysis also revealed that factors including increased levels of academic attainment, English as a first language and experience within the PCSO or Special

Constable roles, impacted significantly upon Search outcomes, substantially improving the odds of success.

“However, the Written Communication competency area is an area of particular concern due to the weighting it is given in terms of the overall outcome of Search, considering it contributes a very small amount to the overall percentage.

“The data showed that substantial numbers of candidates achieved the overall pass threshold level – in the current case 55 per cent – often performing superbly in the majority of competency areas, but failed Search on the basis of the Written Communication competency.

The competency appeared to have a disproportionately adverse impact upon Black and Minority Ethnic candidates, with candidates from this group nearly two times more likely to fail Search on the basis of Written Communication than white candidates.

“Paradoxically, Search was designed to measure potential to perform the role yet allows a single factor, which is very much a product of education and socialisation…to significantly influence the outcome of selection.”

It recommends Deputy Commissioner Craig Mackey reconsider a previous proposal to raise the Search pass mark from 55 per cent to 70 per cent because “it would adversely affect black and minority ethnic recruitment”.

However, Labour MP Keith Vaz said: “We need more ethnic minority recruits to the police service.

“But it would be insulting to the black and minority ethnic applicant if standards were reduced, and to the public who would not respect the process. “There is a huge pool of talent within the ethnic minorities we need to ensure it is properly and fairly tapped.”

A spokeswoman for the Met said the force was making “excellent progress” on the recruitment issues but added: “We continue to review recruitment processes to ensure we recruit a workforce representative of London.

“We are not complacent and will continue to enhance our recruitment processes within the boundaries set by equality legislation to build upon this success.”
grundle is offline  
Old 09-18-13, 05:15 PM
  #2  
DVD Talk Ruler
 
General Zod's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Santa Clarita, CA
Posts: 21,140
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

But what is the cause of this? I wish they'd provide an example of a question that is typically answered correctly by whites and not by minorities.
General Zod is offline  
Old 09-18-13, 05:31 PM
  #3  
DVD Talk Legend
 
Join Date: Jan 2004
Location: MA
Posts: 17,006
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Originally Posted by General Zod View Post
But what is the cause of this? I wish they'd provide an example of a question that is typically answered correctly by whites and not by minorities.
"What was Kramer's first name on Seinfeld?"
Rockmjd23 is online now  
Old 09-18-13, 05:37 PM
  #4  
DVD Talk Legend
 
Join Date: Aug 1999
Location: Lower Gum Curve
Posts: 18,879
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Funny, there's nothing on the BBC's website about this...
Jason is offline  
Old 09-18-13, 05:40 PM
  #5  
DVD Talk Legend
 
Join Date: Jan 2004
Location: MA
Posts: 17,006
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Originally Posted by Jason View Post
Funny, there's nothing on the BBC's website about this...
Well, it does say exclusive!

I'm sure we can trust the Daily Express.
Rockmjd23 is online now  
Old 09-18-13, 05:56 PM
  #6  
DVD Talk Hall of Fame
 
Navinabob's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Bay Area, California
Posts: 8,915
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Any system that reduces the odds that this guy couldn't join the Yard is a broken one:

Navinabob is online now  
Old 09-18-13, 06:11 PM
  #7  
DVD Talk Legend
 
Join Date: Apr 2002
Location: Formerly known as Groucho AND Bandoman/Death Moans, Iowa
Posts: 16,571
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Originally Posted by Navinabob View Post
Any system that reduces the odds that this guy couldn't join the Yard is a broken one:

Sorry, but I don't think a Baltimore drug dealer should be doing gardening work in Scotland.
majorjoe23 is offline  
Old 09-18-13, 06:25 PM
  #8  
Moderator
 
Groucho's Avatar
 
Join Date: Mar 2000
Location: Salt Lake City, Utah
Posts: 70,524
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Originally Posted by General Zod View Post
But what is the cause of this? I wish they'd provide an example of a question that is typically answered correctly by whites and not by minorities.
"Who was the lead singer of Poison?"
Groucho is online now  
Old 09-18-13, 07:28 PM
  #9  
Political Exile
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 15,977
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Originally Posted by General Zod View Post
But what is the cause of this? I wish they'd provide an example of a question that is typically answered correctly by whites and not by minorities.

I don't know the particalar questions from the Socland Yard test. However, The Obama administration accused the New York City Fire Department of “racial discrimination” because it required potential firefighters and police officers to take a written test. Source: http://www.washingtontimes.com/news/...ouse-flunkies/

Ten real examples of these “racist” questions from the New York City Fire Department test can be read here:

http://blogs.villagevoice.com/runnin...0_most_idi.php

The 10 Most Idiotic Questions from FDNY Entrance Exams

By Steven Thrasher

Dec. 15 2010

While reporting this week's cover story "Hosed," the Voice obtained two FDNY Entrance Exams (identified as "7029" and "2043"). We took all the questions ourselves, and were kind of amazed at how idiotic some of them were.

Answering them, we had to wonder: why shouldn't minorities be expected to do as well on these questions as white people? But equally troubling was this thought: is answering these questions correctly really going to make someone a good firefighter?

Here are what we considered the 10 most painfully obvious questions. Take them yourself and let us know what you think.

10. A group of firefighters and their officer respond to a fifth floor apartment in a seven-story building. When they arrive at the apartment, they are told that the contents of a wastepaper basket was on fire, and the fire was extinguished prior to their arrival. The officer instructs the firefighters to ventilate, or remove, the smoke from the apartment by first using a method that will not cause damage to property. Which one of the following would be the most appropriate method for the firefighters to use to remove the smoke?

A) Breaking out all the windows with a crowbar.
B) Pulling down the ceiling with a six-foot hook.
C) Cutting through the floors with an eight-pound axe.
D) Manually opening all the windows and removing the screen.

9. Firefighters are required to operate on the subway tracks during emergencies in the subway stations. Which one of the following would present the greatest threat to the safety of a firefighter working on the subway tracks?

A) A subway platform crowded with people.
B) Rubbish burning in a small garbage can located on a subway platform.
C) A subway car entering a station.
D) A maintenance crew working on the track.

8. Firefighters conduct building inspections to locate potential life-threatening conditions in the even there is a fire. Which one of the following would the most-serious threat to life in the event of a fire?

A) An unlocked front door in a building.
B) A locked basement door in a building.
C) A car in the driveway of a building.
D) A building with a missing fire escape.

7. A fire department instructor is explaining the hazards of operating on a frozen lake to a newly-assigned firefighter. Which of the following is an action that a firefighter should not take in this situation?

A) Put on a personal flotation device.
B) Bring heavy equipment onto the lake.
C) Prohibit civilians from going out onto the lake.
D) Engage firefighter safety line prior to operating on ice.

6. After firefighters are sure that a fire has been extinguished, and that there is no hazard in the building, they begin a salvage operation. Salvage involves moving and covering furniture and other properties, covering broken windows and holes in the building with plastic, and redirecting and cleaning up water to minimize damage. After extinguishing a fire in a high-rise apartment building, firefighters begin salvage operations. Which of the following pieces of property is in the most danger of being damaged?

A) A leather couch that has been burned on one side.
B) A large screen television with a broken screen.
C) An antique painting hanging under a leaking ceiling.
D) A pillow laying [sic] on the floor in a puddle of water.

5. Firefighters have responded to an apartment for an emergency water leak and are now standing in front of the door to the apartment. Which one of the following actions should the firefighters take first to gain entry into the apartment?

A) Knock loudly on the door and then try the doorknob.
B) Cut a hole in the door with a portable saw.
C) Strike one of the door hinges with the back of an axe.
D) Locate the fire escape and climb into the apartment through a window.

4. A fire department instructor is explaining to a newly-assigned firefighter the hazards of electrical wires that have fallen in the street. Which one of the following is an action that a firefighter should NOT take?

A) Keep people away from the fallen wires.
B) Use caution when working near energized wires.
C) Handle highly-energized wires while standing in a puddle of water.
D) Notify the utility company and tell them to respond to the emergency.

3. Firefighters must stop the flow of traffic in the safest possible manner when operating at the scene of fires or other emergencies located on highways. Firefighters have been assigned to stop traffic at night while operating at the scene of a car fire located on a highway. Which one of the firefighters is the most likely to attract attention of motorists in the safest manner?

A) Firefighter Reilly, who is waving her hands back and forth.
B) Firefighter Chang, who is jumping up and down.
C) Firefighter Ali, who is yelling as loud as she can.
D) Firefighter Diaz, who is waving his flashlight in a back and forth motion.

2. Firefighters are sometimes expected to administer aid to victims who are bleeding. To control bleeding, firefighters must perform the following actions in the order given.

i. Apply direct pressure to the wound by placing a sterile dressing against the wound and applying firm pressure.
ii. If #1 is unsuccessful, elevate the bleeding part of the body above the level of the victim's heart.
iii. If #1 and #2 are unsuccessful, find the nearest artery by the wound and press the artery against the underlying bone.
iv. If #1, #2, and #3 are unsuccessful, use a tourniquet, which should be placed between the heart and the wound. Note: Tourniquets should only be used for severe, life threatening bleeding that cannot be controlled by other means.

Firefighter Jacobs has just come upon a young woman who has just started bleeding profusely from the lower part of her right arm. Which one of the following actions should Firefighter Jacobs take first to control the woman's bleeding?

A) Hold the woman's right arm above her head.
B) Apply a tourniquet just below the woman's right elbow.
C) Press the artery that is closest to the wound against a bone.
D) Use a sterile dressing to apply direct pressure to the wound.

1. While operating at the scene of a car fire on a street, a firefighter was told to inform the officer of any dangerous conditions at the scene. Which one of the following conditions would be considered most dangerous to the firefighter operating at the scene of the car fire?

A) The car is leaking gasoline.
B) The car has four flat tires.
C) Vehicle traffic has come to a complete stop at the scene.
D) The car's windshield is broken.

Answers:

Spoiler:

10-D, 9-C, 8-D, 7-B, 6-C, 5-A, 4-C, 3-D, 2-D, 1-A
grundle is offline  
Old 09-18-13, 07:31 PM
  #10  
Premium Member
 
The Cow's Avatar
 
Join Date: Jan 2000
Location: Grazing in a field somewhere...
Posts: 20,577
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Originally Posted by Groucho View Post
"Who was the lead singer of Poison?"
White guy: What to you mean "was"?
The Cow is online now  
Old 09-18-13, 07:51 PM
  #11  
DVD Talk Ruler
 
General Zod's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Santa Clarita, CA
Posts: 21,140
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Wow somehow I got all FDNY entrance exam questions right! It's not because I reasoned out the answers or anything - the answers just came to me through my whiteness.
General Zod is offline  
Old 09-18-13, 08:04 PM
  #12  
DVD Talk Godfather
 
DVD Polizei's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 51,897
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Due to my investigative news reporting skills, I managed to get a few questions from my trusted anonymous source:

Question #182

What percentage of White people would be at a Metallica concert?

a) 25%

b) 99%

c) 10%

Question #183

How many members of Abba were Asian?

a) 2

b) All of them were Asian

c) 19

Last edited by DVD Polizei; 09-18-13 at 08:22 PM.
DVD Polizei is online now  
Old 09-18-13, 08:18 PM
  #13  
Banned
 
Join Date: May 2004
Location: Texas
Posts: 1,490
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Originally Posted by grundle View Post
Standards exist for a reason. Just because some people fail the test does not mean that the test should be dumbed down.
Someone should've told that to the folks who've done the same with the SAT tests, twice in the last 50+ years. That same twisted "logic" got textbooks rewritten in the 1950s, because the Russians beat the U.S. into space with Sputnik.
moviefan2k4 is offline  
Old 09-18-13, 08:26 PM
  #14  
Banned by request
 
Supermallet's Avatar
 
Join Date: Jun 2000
Location: Termite Terrace
Posts: 54,156
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

It's very easy to write standardized tests in such a way that it favors certain groups over other groups. Standards may exist for a reason, but that reason isn't always so the most qualified person can do the best on the test.
Supermallet is offline  
Old 09-18-13, 08:26 PM
  #15  
Premium Member
 
The Cow's Avatar
 
Join Date: Jan 2000
Location: Grazing in a field somewhere...
Posts: 20,577
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Originally Posted by DVD Polizei View Post
Due to my investigative news reporting skills, I managed to get a few questions from my trusted anonymous source:

Question #182

What percentage of White people would be at a Metallica concert?

a) 25%

b) 99%

c) 10%
Wow, if as few as 10% of White people were at a Metallica concert that still is a huge concert.
The Cow is online now  
Old 09-18-13, 08:29 PM
  #16  
DVD Talk Godfather
 
DVD Polizei's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 51,897
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

DVD Polizei is online now  
Old 09-18-13, 08:54 PM
  #17  
DVD Talk Legend
 
Join Date: Aug 1999
Location: Lower Gum Curve
Posts: 18,879
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Originally Posted by Rockmjd23 View Post
Well, it does say exclusive!

I'm sure we can trust the Daily Express.
Well, if you can't trust a British tabloid, who can you trust?
Jason is offline  
Old 09-18-13, 09:21 PM
  #18  
DVD Talk Hall of Fame
 
Join Date: Oct 2003
Location: Seattle, WA
Posts: 9,433
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Originally Posted by Supermallet View Post
It's very easy to write standardized tests in such a way that it favors certain groups over other groups. Standards may exist for a reason, but that reason isn't always so the most qualified person can do the best on the test.
Any examples to share?

Something about having lower expectations from certain groups of people just doesn't sit well with me.
Artman is offline  
Old 09-19-13, 09:30 AM
  #19  
DVD Talk Hero
 
jfoobar's Avatar
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 37,565
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Originally Posted by Jason View Post
Well, if you can't trust a British tabloid, who can you trust?
I think we can all trust Page 3 of The Sun.
jfoobar is offline  
Old 09-19-13, 09:33 AM
  #20  
DVD Talk Hero
 
jfoobar's Avatar
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 37,565
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Originally Posted by grundle View Post
I don't know the particalar questions from the Socland Yard test. However, The Obama administration accused the New York City Fire Department of “racial discrimination” because it required potential firefighters and police officers to take a written test. Source: http://www.washingtontimes.com/news/...ouse-flunkies/

Ten real examples of these “racist” questions from the New York City Fire Department test can be read here:
These sorts of exam questions on civil service exams. They are basically designed, from what I could tell, to test the ability to read and comprehend the English language (which is most assuredly a critical skill) and common sense. There were also likely questions that tested basic spatial recognition ability.

Seems legit to me.
jfoobar is offline  
Old 09-20-13, 01:29 PM
  #21  
DVD Talk Hero
 
inri222's Avatar
 
Join Date: May 2001
Posts: 44,965
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

Originally Posted by General Zod View Post
But what is the cause of this? I wish they'd provide an example of a question that is typically answered correctly by whites and not by minorities.
Who is Brad Stine?
inri222 is offline  
Old 09-21-13, 09:45 PM
  #22  
DVD Talk Legend
 
JumpCutz's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: south of heaven
Posts: 13,540
Re: Scotland Yard to 'downgrade' police entry tests to allow for ethnic minorities

JumpCutz is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

Copyright © 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.