Go Back  DVD Talk Forum > DVD Discussions > HD Talk
Reload this Page >

Toshiba HD DVD Firmware Update & Discussion Thread Part II

HD Talk The place to discuss Blu-ray, 4K and all other forms and formats of HD and HDTV.

Toshiba HD DVD Firmware Update & Discussion Thread Part II

Old 09-17-07, 12:29 PM
  #1  
DVD Talk Hero
Thread Starter
 
Gizmo's Avatar
 
Join Date: Jan 2000
Location: Formerly known as "GizmoDVD"/Southern CA
Posts: 30,504
Likes: 0
Received 7 Likes on 7 Posts
Toshiba HD DVD Firmware Update & Discussion Thread Part II

Since the first one was not being updated (and the OP being banned), I figured I would go ahead and start off a new thread with the current firmware updates for all HD DVD players (as per a mods request a few months ago). Please send me a PM or e-mail me if a new one pops up and I don't update this post.

All North American Firmware
HD-A1/HD-XA1/HD-D1
Current Version 3.0 (NEW as of 4/24/08)


(For more info about this update please see the link posted above. The ISO is also available for download)

HD-A2/HD-XA2/HD-A20/HD-A2W/HD-D2
Current Version 2.8
http://www.tacp.toshiba.com/tacpasse...d2firmware.asp

(For more info about this update please see the link posted above. The ISO is also available for download)

HD-A3/HD-A30/HD-A35
Current Version 2.0
http://tacp.toshiba.com/tacpassets-i...-A30-1100U.zip
(Apparently boot times has decreased greatly. Nothing else known right now.)



How to make the perfect Firmware ISO Disc (Thanks to MovieMan!)

For anyone who wants to do the update via CD-R/CD-RW, this worked perfectly for me the first time (this comes from "e_professor" on AVS):

1. Download Active ISO Burner (it's free and has no spyware) (Windows Platform)

2. Follow the Instructions on the Toshiba Support Page (http://tacp.toshiba.com/tacpassets-i...ngfirmware.asp) to extract the ISO file.

3. And then follow the instructions on the Active ISO Burner Page - http://www.ntfs.com/iso_burner_free.htm


Last Updated 4/26/08

Last edited by Gizmo; 04-26-08 at 01:45 PM.
Old 09-19-07, 11:19 AM
  #2  
DVD Talk Limited Edition
 
Join Date: Jan 2003
Location: Berkley, MI
Posts: 5,681
Received 1 Like on 1 Post
I'll be updating my A2 this weekend when I get a chance. Good to see that Toshiba made good on their 24Hz output.
Old 09-19-07, 11:21 AM
  #3  
TGM
DVD Talk Legend
 
TGM's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Massachusetts
Posts: 15,944
Received 30 Likes on 22 Posts
Anyone know if Toshiba is considering making these players region-free for standard discs? Interested in the A20 specifically...
Old 09-19-07, 11:30 AM
  #4  
DVD Talk Hero
 
Join Date: May 2001
Posts: 36,850
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Originally Posted by steebo777
I'll be updating my A2 this weekend when I get a chance. Good to see that Toshiba made good on their 24Hz output.
Sadly, according to JoshZ, it causes a second delay between image and audio.
Old 09-19-07, 12:19 PM
  #5  
DVD Talk Gold Edition
 
Hammer99's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 2,049
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by TallGuyMe
Anyone know if Toshiba is considering making these players region-free for standard discs? Interested in the A20 specifically...
Doubt it, but I wish some enterprising hacker would go to work on something useful like this instead of trying to crack the copy protection.
Old 09-20-07, 02:55 AM
  #6  
DVD Talk Special Edition
 
Join Date: Apr 1999
Location: Truth or Consequences, NM
Posts: 1,216
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by RocShemp
Sadly, according to JoshZ, it causes a second delay between image and audio.

I had the same problem when running the A-20 through a Sony DG-910 receiver but NO problems when running directly to a Sony 60A3000...
Old 10-15-07, 06:27 PM
  #7  
DVD Talk Hero
Thread Starter
 
Gizmo's Avatar
 
Join Date: Jan 2000
Location: Formerly known as "GizmoDVD"/Southern CA
Posts: 30,504
Likes: 0
Received 7 Likes on 7 Posts
Updated OP for A30 firmware update to 1.1.

Use at own risk for now. Apparently boot times has decreased according to one AVSer...but nothing else is known right now. Not sure if it works on A3 or A35.
Old 10-16-07, 10:11 AM
  #8  
DVD Talk Limited Edition
 
Join Date: Jan 2003
Location: Berkley, MI
Posts: 5,681
Received 1 Like on 1 Post
That's odd they would decrease the loading times. Smooth move Toshiba.
Old 10-16-07, 10:23 AM
  #9  
DVD Talk Hero
Thread Starter
 
Gizmo's Avatar
 
Join Date: Jan 2000
Location: Formerly known as "GizmoDVD"/Southern CA
Posts: 30,504
Likes: 0
Received 7 Likes on 7 Posts
Originally Posted by steebo777
That's odd they would decrease the loading times. Smooth move Toshiba.
Decrease...means lowering them...
Making discs boot faster...
Did I word it odd?
Old 11-02-07, 05:45 PM
  #10  
Senior Member
 
Join Date: Feb 2004
Location: Minnesota
Posts: 797
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Regarding downloading the firmware updates: I've tried a few times to download, and it seems extremely slow to download (it downloads some then stops). Almost like the connection times out and the updates fail. Any ideas?
Old 11-02-07, 06:01 PM
  #11  
DVD Talk Legend
 
TheMovieman's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Oregon
Posts: 11,921
Received 11 Likes on 8 Posts
Is there a site on how to download the updates onto a CD-RW? I know it's supposed to be an ISO image but I'm not sure on the how or what program to use. I can't do this until I get an HDTV in a month or so, but I'm giving my sister an HD-DVD player and she already has the TV so I'd like to be able to help her get the upgrades.
Old 11-02-07, 06:04 PM
  #12  
Senior Member
 
Join Date: Jul 2000
Location: Fort Fun, Colorado
Posts: 645
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by devynal
Regarding downloading the firmware updates: I've tried a few times to download, and it seems extremely slow to download (it downloads some then stops). Almost like the connection times out and the updates fail. Any ideas?
Their server is getting slammed. Some patience is going to be warranted for the next couple of days...

I have some of the ISO images. PM me, and I'll help if possible.
Old 11-02-07, 06:11 PM
  #13  
Senior Member
 
Join Date: Jul 2000
Location: Fort Fun, Colorado
Posts: 645
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by TheMovieman
Is there a site on how to download the updates onto a CD-RW? I know it's supposed to be an ISO image but I'm not sure on the how or what program to use. I can't do this until I get an HDTV in a month or so, but I'm giving my sister an HD-DVD player and she already has the TV so I'd like to be able to help her get the upgrades.
AVS has a write-up that's pretty thorough:

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=876566
Old 11-02-07, 06:26 PM
  #14  
DVD Talk Legend
 
TheMovieman's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Oregon
Posts: 11,921
Received 11 Likes on 8 Posts
Thanks for the link, found what I was looking for.

One more (probably dumb) question: Can I do this update using a regular TV or will the display only show up on an HDTV? It'd be nice if I can get the firmware updated before giving it to my sister.
Old 11-02-07, 06:30 PM
  #15  
Senior Member
 
Join Date: Jul 2000
Location: Fort Fun, Colorado
Posts: 645
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by TheMovieman
Can I do this update using a regular TV...?
Yes, no problem.
Old 11-02-07, 06:31 PM
  #16  
DVD Talk Legend
 
TheMovieman's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Oregon
Posts: 11,921
Received 11 Likes on 8 Posts
Excellent. Thanks for your help!
Old 11-02-07, 07:02 PM
  #17  
DVD Talk Special Edition
 
Join Date: Dec 2004
Location: Boston, MA
Posts: 1,132
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
How do you know if you need an update?
Old 11-02-07, 07:21 PM
  #18  
DVD Talk Legend
 
TheMovieman's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Oregon
Posts: 11,921
Received 11 Likes on 8 Posts
I don't. But I don't think there's any harm in trying rather than driving the 2 hours to my sisters and finding out it needs it. Or is there harm in doing that?
Old 11-02-07, 07:55 PM
  #19  
DVD Talk Special Edition
 
Join Date: Dec 2004
Location: Boston, MA
Posts: 1,132
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by TheMovieman
I don't. But I don't think there's any harm in trying rather than driving the 2 hours to my sisters and finding out it needs it. Or is there harm in doing that?
I wasn't clear: I wasn't asking whether you know if you need an update. Rather, for all of us who just bought an A2, how do WE know whether we need an update? How can you tell?
Old 11-02-07, 08:10 PM
  #20  
DVD Talk Hall of Fame
 
Join Date: Apr 2000
Location: North Cacalaca
Posts: 8,484
Likes: 0
Received 4 Likes on 3 Posts
Originally Posted by bookcase3
I wasn't clear: I wasn't asking whether you know if you need an update. Rather, for all of us who just bought an A2, how do WE know whether we need an update? How can you tell?
Click "setup" on the remote, then select "General" -> "Maintenance" -> "Update."

That'll tell you what version you currently have running.
Old 11-02-07, 11:35 PM
  #21  
DVD Talk Legend
 
TheMovieman's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Oregon
Posts: 11,921
Received 11 Likes on 8 Posts
Originally Posted by bookcase3
I wasn't clear: I wasn't asking whether you know if you need an update. Rather, for all of us who just bought an A2, how do WE know whether we need an update? How can you tell?
Ha, sorry. Read it the wrong way

And thanks clappj, I guess I needed to know that as well...
Old 11-03-07, 11:00 AM
  #22  
Senior Member
 
Join Date: Feb 2004
Location: Minnesota
Posts: 797
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
It looks like the best time to 'download' is about 7 a.m. It downloaded fast and patched itself no problem.
Old 11-03-07, 02:40 PM
  #23  
DVD Talk Legend
 
islandclaws's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Behind the Orange Curtain
Posts: 20,084
Likes: 0
Received 5 Likes on 5 Posts
I just bought my A3 last week, does it already need an upgrade or am I good out of the box?
Old 11-03-07, 02:50 PM
  #24  
DVD Talk Hero
Thread Starter
 
Gizmo's Avatar
 
Join Date: Jan 2000
Location: Formerly known as "GizmoDVD"/Southern CA
Posts: 30,504
Likes: 0
Received 7 Likes on 7 Posts
Killer, A3 has had 1 update...I have yet to do it yet.
Old 11-03-07, 03:03 PM
  #25  
DVD Talk Legend
 
islandclaws's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Behind the Orange Curtain
Posts: 20,084
Likes: 0
Received 5 Likes on 5 Posts
Anyone know by chance what the upgrade is? I'm hoping I don't have issues like others who updated the A2 and had audio synch problems.

Thread Tools
Search this Thread

Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information

Copyright 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.